- 2022.11.05.
- by Kulka Nikoletta
- 0 Like
- 0 / 5
- Konyha: Amerikai ételek
- Nehézség: Könnyű
- Előkészítés5 perc
- Sütés/főzés20 perc
- Adag1
- Megtekintés4 247
A quinoa (ejtsd: kinoa) vagy ahogy őshazájában Peruban hívják quinua, a rizshez hasonlóan változatosan felhasználható. A quinoával könnyed változatosságot vihetsz az étrendbe. A quinoa köret kitűnő önmagában, hidegen is fogyasztható és jól kombinál bármilyen alapanyaggal pl. zöldségekkel, pirított csirkecsíkokkal stb. Például a quinoa saláta egyre többeket csábít kipróbálása. Ugyanakkor a quinoa köret mellett, a quinoából készíthető egyéb étel is, mint a fasírt, krokett, kása. Rengeteg recept létezik, de bárki könnyedén összeállíthat egy saját verziót ízlés szerint.
A quinoa egy álgabona, vagyis rendszertanilag nem a gabonafélékhez, hanem a disznóparéjfélék családjába tartozik. Magas tápértéke miatt az inkák aranyának is nevezték. Nagyon jól beilleszthető a gluténmentes étrend és diétába.
Jótanács a quinoa elkészítéséhez és felhasználásához
– A quinoa mag szaponint tartalmaz, mely az ételnek keserű ízt ad, ezért felhasználás előtt MINDIG mosd át alaposan.
– A főtt quinoa kissé ragadósnak tűnhet, azonban ezzel az apró trükkel eltüntethető a felesleges nedvesség: a megfőtt quinoát keverd át, majd takard le egy konyhai papírtörlővel vagy egy tiszta konyharuhával, fedd le a lábast a fedővel és hagyd 5 percig pihenni. Ezzel a módszerrel néhány perc alatt pergő szemű quinoát kapsz eredményül.
Ebben a bejegyzésünkben egy alapreceptet, a quinoa főzésének receptjét mutatjuk be. Az alaprecept tovább kombinálható különféle zöldségekkel, hal, csirke, gyümölcs kombinációkkal ízlés szerint.
Nézz meg további ötletes köret recepteket is!
Quinoa köret elkészítése videó:
Hozzávalók
Receptleírás
A quinoát felhasználás előtt bő vízben mosd meg alaposan. Az elszíneződött és esetleg habos vizet öntsd le róla, majd mosd át újra, amíg a víz áttetsző nem lesz.
Egy előmelegített lábasba tölt kevés olajat.
A megszűrt quinoa magokat öntsd a lábasba és enyhén pirítsd át.
Majd engedd fel kétszeres vízzel vagy alaplével. Ebben az esetben 100 g quinoa-hoz 200 ml vizet töltöttem. Szükség esetén ízesítsd sóval.
Keverd meg, majd fedő alatt forrald kb. 15 percig. A quinoa a főzés során duplájára nő, áttetszővé válik és kinyílik. A rizshez és a tésztához hasonlóan al dente-re főzhető.
A főtt quinoa kissé ragadósnak tűnhet azonban ezzel az apró trükkel eltüntethető a felesleges nedvesség: a megfőtt quinoát keverd át, majd takard le egy konyhai papírtörlővel vagy egy tiszta konyharuhával, és ismét fedd le a lábast a fedővel és hagyd további 5 percig pihenni. Ezzel a módszerrel néhány perc alatt pergő szemű quinoát kapsz eredményül. Az elkészült quinoa felhasználható köretként, salátákhoz, levesbetétnek.
Nézd meg ezeket a recepteket is:
Quinoa köret
Hozzávalók
Follow The Directions
A quinoát felhasználás előtt bő vízben mosd meg alaposan. Az elszíneződött és esetleg habos vizet öntsd le róla, majd mosd át újra, amíg a víz áttetsző nem lesz.
Egy előmelegített lábasba tölt kevés olajat.
A megszűrt quinoa magokat öntsd a lábasba és enyhén pirítsd át.
Majd engedd fel kétszeres vízzel vagy alaplével. Ebben az esetben 100 g quinoa-hoz 200 ml vizet töltöttem. Szükség esetén ízesítsd sóval.
Keverd meg, majd fedő alatt forrald kb. 15 percig. A quinoa a főzés során duplájára nő, áttetszővé válik és kinyílik. A rizshez és a tésztához hasonlóan al dente-re főzhető.
A főtt quinoa kissé ragadósnak tűnhet azonban ezzel az apró trükkel eltüntethető a felesleges nedvesség: a megfőtt quinoát keverd át, majd takard le egy konyhai papírtörlővel vagy egy tiszta konyharuhával, és ismét fedd le a lábast a fedővel és hagyd további 5 percig pihenni. Ezzel a módszerrel néhány perc alatt pergő szemű quinoát kapsz eredményül. Az elkészült quinoa felhasználható köretként, salátákhoz, levesbetétnek.
Szólj hozzá!